tisdag 3 februari 2009

Nu spricker Dubai-bubblan

I Dagens Industri kan man idag läsa om att bostadskraschen nått även Dubai. Skräckexemplen i USA står sig tydligen slätt i jämförelse med Dubais prisras. Lyxlägenheterna på den omskrivna och konstgjorda ön Palm Jumeirah har rasat med 48 procent jämfört med januari i fjol. Projektet med att bygga det 1 km höga Nakheel Tower har lagts på is. Ett annat exempel på de otroliga prishöjningarna är att en middag på stjärnkocken Gordon Ramseys krog har stigit med 20 procent till 2700 kronor.
Jag älskar Dubai och reste dit både 2007 och 2008. De höjda priserna från ett år till ett annat var omöjligt att missa över. Mina libanesiska vänner som bor där diskuterade lägenhetspriser, elpriser och matpriser oavbrutet. De talar om att flytta tillbaka till Libanon igen. Anledningen till att de lämnat sitt hemland var ju i första hand möjligheten att tjäna mycket pengar. Nu går pengarna till att bo och äta. Typ. Två vänner har köpt lyxlägenheter på The Palm. De lär ju få stanna kvar i Dubai tills priserna återhämtat sig.
Trist att det kommer att dröja tills siktet är inställt på semester i Dubai igen, det är ju så speciellt med att se en stad växa från år till år, att se fler och fler byggnader stå färdiga, restauranger som öppnas i varje hörn och njuta av den fantastiska servicen som bara finns i Dubai. Det är fortfarande värt ett besök. Om du är rik.

Inga kommentarer: